کلزا یکی از محصولات استراتژیکی است که کاشت آن علاوه بر نیاز آبی کم، کشور را از واردات دانههای روغنی بینیاز میکند.
با توجه به کمبود شدید منابع آبی، یکی از سیاستهایی که طی سالهای اخیر به صورت جدی در کشور دنبال میشود، تغییر الگوی کشت کشاورزان به صورت کاشت محصولاتی با نیاز آبی کم به جای محصولات با مصرف آبی بالا است؛ شیوهای که نتیجه آن علاوه بر مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، ارزشافزوده بالایی برای کشاورزان به دنبال داشته و یکی از مهمترین راهکارها در تحقق اقتصاد مقاومتی، تضمین امنیت غذایی و رونق تولید و اشتغال است.
کشت محصولاتی مانند زعفران، کلزا، گلمحمدی، کینوآ و محصولات مشابه میتواند پای کشورمان را به عرصه صادرات این قبیل محصولات نیز باز کرده و ارزآوری بالایی برای کشور با توجه به سیاستهای اقتصاد غیرنفتی به دنبال داشته باشد.
در این بین یکی از محصولات استراتژیک که از نیازهای اصلی کشور نیز محسوب میشود؛ دانههای روغنی است که طبق آمار، سالانه حدود ۷ میلیارد دلار برای واردات آن هزینه میشود و این امر در حالی است که کشور و استان زنجان از قابلیتهای خوبی در زمینه کشت محصولات تامینکننده این دانههای روغنی، از جمله کلزا برخوردار است. کلزا علاوه بر صرفهجویی در مصرف آب برای کشاورزان دارای صرفه اقتصادی نیز است، زیرا علاوه بر تاکیدات مقام معظم رهبری، دولت نیز نسبت به خرید تضمینی این محصول اقدام میکند.
گسترش کشت کلزا در در شهرستانهایی مانند ابهر و خرمدره که وضعیت آبهای زیرزمینی به ویژه در دشت ابهر این روزها حال و روز خوشی ندارد، نویدبخش جانی تازه در شریانهای کشاورزی منطقه و آبهای زیرزمینی مناطقی است که همه ساله میزان آنها افت پیدا میکند. وابستگی بیش از ۸۵ درصدی به خارج از کشور در تامین دانههای روغنی اهمیت کشت این دانهها را در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نمایان میکند و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه کشت دانه کلزا نیز برای خودکفایی در تولید روغن نشان از ضرورت تسریع در حرکت این عرصه دارد.